Een stinkende mond

Wat te doen tegen een stinkende mond

 

Iedereen heeft er wel eens last van, een stinkende mond. Soms merk je zelf al dat je een stinkende adem hebt, maar helaas kom je er meestal te laat achter en zegt iemand dat je uit je mond stinkt.

 

Waarom stink je uit je mond?

Voornamelijk stinken de meeste mensen uit hun mond in de ochtend. Andere redenen zijn alcohol drinken, roken, knoflook, uien, zuivelproducten en bepaalde medicijnen. Mensen die  altijd uit hun mond stinken hebben waarschijnlijk halitose. Halitose wordt vaak veroorzaakt door goede bacteriën. Wanneer deze bacteriën eiwitten gaan afbreken kunnen ze je een slechte adem bezorgen. Andere oorzaken van een stinkende mond zijn infecties in de mond, keel, neus of slokdarm. Ook kan een droge mond, maag- en darmklachten en suikerziekte de oorzaak zijn van onaangename geur uit je mond.


Zelf testen of je een stinkende mond hebt 

  • Het achterste deel van je tong over de bovenkant van je hand of een verbandgaasje te strijken, het speeksel op te laten drogen en vervolgens te ruiken.
  • Recht voor z’n raap aan iemand vragen of je uit je mond stinkt.
  • Een Halimeter test ondergaan (meet hoeveel zwavelgassen je produceert)

 

Kortom, de snelste en makkelijkste methode is het door gewoon aan iemand te vragen. Bijvoorbeeld aan een goede kennis, je vriend(in), je vader of moeder, je zoon of dochter enz.  En leg uit dat je niet de hele dag met een stinkende mond wilt gaan rondlopen (veel mensen zeggen uit beleefdheid het niet tegen je wanneer je uit je mond stinkt).

 

Wat doe je tegen een stinkende mond? 

Dan nu het belangrijkste, wat doe je tegen stank uit je mond. Het kernwoord hiervoor is: “mondverzorging”. Poets je tanden minimaal twee keer per dag. Gebruik flosdraad en tandenstokers voor de ruimte tussen de tanden. Verder kan je gebruik maken van spoelwater, zwavel neutraliseerde producten (CB12), mondspray, tongreiniger enz. Verder is het sterk aan te raden om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan, deze kunnen tand- en tandvleesproblemen voortijdig ontdekken. Deze problemen zijn vaak ook de oorzaak van een stinkende mond. Voor de korte termijn kun je pepermuntjes, kauwkom en anta-flu gebruiken. Een andere snelle oplossing is door tandpasta in je mond te doen, water toe te voegen en één minuutje goed te spoelen. Verder is bij het tegengaan van een stinkende mond het goed om veel water te drinken.

Comments are closed.