Waarom je geen gebruik moet maken van Teflon pannen

Waarom je geen gebruik moet maken van Teflon pannen

 

Maak geen gebruik van een teflon panWie kent ze niet? De bekende pan met anti-aanbaklaag. De meeste mensen hebben wel een dergelijke pan. Ze zijn gemakkelijk in gebruik: olie erin en bakken! Zolang de pan niet aanbakt is men vaak tevreden. Maar….Er zitten enkele gevaren aan deze pannen. Niet iedereen is bekend met de nadelen van deze pannen. Wat is nou precies een pan met anti-aanbaklaag? Dit is een vrij technisch verhaal, dus even voor de duidelijkheid een paar begrippen op een rijtje: – PTFE: anti-aanbaklaag – PFOA: grondstof van PTFE (anti-aanbaklaag), giftig bij oververhitting – Teflon: Merknaam voor PTFE.

Wat is Teflon?

Veel pannen bevatten een anti-aanbaklaag, deze laag wordt in de volksmond ook wel Teflon genoemd. ‘Teflon’ is uitgevonden door DuPont en Teflon is eigenlijk een merknaam voor PTFE (PolyTetraFluorEthyleen). In de Teflon-pannen zit een stofje, namelijk PFOA, deze stof wordt vanaf 2015 verboden. PFOA is een soort bindmiddel om de PTFE te hechten aan de pan en kan bijvoorbeeld bij oververhitting schadelijk voor de gezondheid zijn.

PTFE

Teflon is dus eigenlijk een merknaam voor PTFE. PTFE is in beginsel niet giftig, maar zodra de temperatuur van deze stof boven de 260 graden komt gaat de kwaliteit van PTFE achteruit. Teflon heeft een smeltpunt (namelijk 327 graden) en kun je vergelijken met een soort plastic. Wanneer je aan het bakken bent zal de temperatuur van de pan gauw oplopen naar 300 graden, grote kans dus dat de pan te heet wordt en er schadelijke gassen vrijkomen.

PFOA

Naast PTFE komt ook PFOA (perfluoroctaanzuur) voor in Teflon. Wanneer je aan het koken bent kunnen sporen van deze stof in het eten terecht komen. Dit kan door middel van ijzeren keukengereedschap dat mensen gebruiken om in de pannen te roeren, hierdoor kunnen stukjes Teflon los laten. Uit onderzoek blijkt dat een groot gedeelte (meer dan 90%) van de Amerikanen al PFOA in het bloed heeft. De stof PFOA is getest op proefdieren en blijkt kankerverwekkend te zijn, hoogstwaarschijnlijk dus ook erg gevaarlijk voor mensen. In het menselijk lichaam wordt PTFE (Teflon) afgebroken tot de grondstof PFOA, deze grondstof kan verder niet meer afgebroken worden door ons lichaam en blijft jaren in het bloed en de lever aanwezig. Indien je vaker met Teflon pannen kookt, stapelt het PFOA niveau in je lichaam zich op. De effecten van PFOA op lange termijn zijn nog niet uitgebreid onderzocht bij mensen, maar het zou schade kunnen aanbrengen aan het spijsverteringsstelsel, cholesterol, de lever en schildklier. Zwangere vrouwen dienen ook op te passen, de anti-aanbaklaag kan extra gevaarlijk zijn aangezien PFOA de placenta passeert en kan worden uitgescheiden in de moedermelk. PFOA brengt dus meerdere risico’s met zich mee voor de gezondheid van mens en dier en is daarom ook verboden vanaf 2015. Er zullen geen Teflon pannen meer worden geproduceerd.

Hoe herken ik Teflon?

Bijna in alle anti-aanbakpannen zit Teflon, de bekende merken zijn: Tefal, HEMA pannen, Blokker pannen, een deel van de bekende BK pannen (uitgezonderd de BK Ceramic en BK Balans+ lijn). En let op, Teflon zit niet alleen in pannen, maar ook in bijvoorbeeld taart- en cakevormen, tosti-ijzer of je gourmetstel. Let dus goed op dat je deze apparaten niet oververhit.

Conclusie

Aan de hand van bovenstaande informatie kan wel geconcludeerd worden dat Teflon-pannen de deur uit moeten. Teflon (PTFE) zelf is niet giftig, maar de stof PFOA kan bij oververhitting gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Ook de Rijdende rechter heeft een casus behandeld waarin huisdieren zijn gestikt door de giftige dampen van Teflon pannen. (http://www.eerstehulpbijrecht.nl/fragment/recht-regio/poffertjespan-doodt-acht-vogels).

Alternatieven

Tegenwoordig zijn er meerdere alternatieven voor de anti-aanbakpan, zoals de RVS pan, de emaillen pan, gietijzeren pan of de keramische pan. Kitchen&More heeft zowel de RVS pan als de keramische koekenpan in het assortiment opgenomen. De keramische pannen kunnen worden verhit tot 450 graden zonder dat de keramische laag loslaat of er giftige dampen vrijkomen. De keramische laag is ook erg glad, waardoor koken met olie of boter niet nodig is en ze erg gemakkelijk zijn schoon te maken. Ook bij keramische pannen is het aan te raden om geen metalen spatels te gebruiken aangezien dit de keramische laag beschadigd en ze met de hand af te wassen. Ook voor  Weet u nog iets dat wij niet weten of niet hebben genoemd? Neem dan contact op met info@kitchenandmore.nl

– Door: Kitchen&more.nl

Comments are closed.