Knuffelen is gezond

Knuffelen is gezond

 

Knuffelen is gezond voor je

Een Britse studie heeft bewezen dat knuffelen met een andere persoon gezond voor je is! Tijdens knuffelen en lichamelijk contact komt het stofje oxytocine vrij. Oxytocine is een natuurlijk middel tegen stress en bang zijn. Het vermindert bang zijn doordat dit stofje de natuurlijke dreiging van anderen op afstand houden verzwakt.

Deze positieve punten zijn niet het enige gezonde voordeel dat je krijgt van knuffelen, verder zorgt het voor een betere spijsvertering, het verlaagt de bloeddruk en hartslag en verbetert tenslotte het leervermogen.

Een onderzoeker naar oxytocine, Kerstin Üvnäs-Moberg, noemt oxytocine “helende nectar”, het stofje kan als onmisbaar beschouwd worden omdat het de aanmaak van andere stoffen die onze stemming bepalen positief beïnvloed.Verschil tussen mannen en vrouwen

Oxytocine wordt zowel bij mannen als bij vrouwen geproduceerd wanneer ze iemand aanraken of aangeraakt worden. Ondanks dat ze evenveel van het stofje aanmaken merken mannen er minder van omdat hun geslachtshormoon testosteron het effect van Oxytocine verminderd. Het geslachtshormoon van vrouwen, oestrogeen, versterkt Oxytocine juist.
Toch blijkt ook uit een Australisch onderzoek dat mannen die vaak knuffelen gezonder, slanker en gelukkiger zijn. Mannen die vaak knuffelen zijn veel socialer dan mannen die dat niet vaak doen. Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door de stof Oxytocine, zoals hierboven staat beschreven.

 

Knuffelen is voor iedereen

Regelmatig knuffelen is niet alleen belangrijk voor koppels of voor kinderen maar voor iedereen. Vooral personen die veel aan hun hoofd hebben, bijvoorbeeld zakenmensen, hebben af en toe behoefte aan een knuffel (dit betekent niet dat je vanaf nu elke dag je baas om zijn hals moet vliegen als je op kantoor komt). Echter is wel uit Amerikaanse psycholoog, professor Kraus, gebleken dat knuffelen met collega’s de productiviteit op de werkvloer zou verhogen. Helaas worden deze aanrakingen al snel in verband gebracht met seksuele intimidatie en daardoor komt het dus niet vaak voor. Naast knuffelen op de werkvloer is het heel belangrijk om met pasgeboren baby’s zoveel mogelijk huid-op-huid contact te hebben en om ze dus te knuffelen. Oxytocine heeft namelijk op baby’s dezelfde positieve effecten als op volwassenen.

Comments are closed.