Een bevroren handrem voorkomen

Een bevroren handrem voorkomen

 

bevroren handrem oplossenÉén zeer grote ergenis die autobestuurders meemaken in de wintermaanden is een bevroren handrem. In de onderstaande tekst lees je kort en bondig wat jij kunt doen om een bevroren handrem te voorkomen. Ook krijg je antwoorden op de vraag van hoe je een bevroren handrem weer op kunt ontdooien. 

 

Hoe kan je het voorkomen?
Veel mensen zijn gewend om bij het parkeren de versnelling in zijn vrij te zetten en de handrem te gebruiken. Dit is goed, maar wanneer het vriest is er een kans dat je handremkabel bevriest. Het gevolg is dat je je handrem niet meer los kan krijgen. De ANWB adviseert daarom om tijdens temperaturen onder de 0, je handrem niet te gebruiken na het parkeren, maar je de auto in een versnelling te zetten.

Bij veel auto’s die uitgerust zijn met een elektrische (automatische) handrem, kan dat niet. De elektrische systemen kunnen weliswaar worden uitgezet maar dat vergt enige studie van het instructieboekje. Veel auto’s met gerobotiseerde versnellingsbakken kunnen niet in de versnelling worden gezet. Andere middelen zijn dan nodig om het wegrollen van de auto te voorkomen.

Hoe kan je een bevroren handrem oplossen?
Een bevroren handrem kan worden opgelost door de deze nog strakker aan te trekken of door enkele keren stevig aan de handrem te wringen. Soms wil die dan alsnog losschieten. Wanneer dit niet werkt kun je met een föhn enkele minuten de remkabel en –blokken verwarmen. Omdat de handrem de remblokken op de achterwielen aantrekt, dien je de remblokken ook te verwarmen. De remblokken kun je zien en verwarmen door de spaken van je velgen heen of achterlangs het wiel. De handremkabel loopt vanaf de twee remblokken op de achterwielen in een V naar voren.

Deze remkabel is meestal 1 centimeter dik, waardoor het soms lastig kan zijn om deze kabel te vinden als je naast de auto moet liggen om eronder te kijken. Terwijl je de kabels met de föhn verwarmt, kun je zo nu en dan proberen om de vastgevroren handrem op en neer te bewegen om te zien of het los komt.

Wanneer je wat langer de tijd hebt kun je auto starten en deze stationeer laten lopen. Door de warmte van de auto en de uitlaat wordt het warmer onder de auto en zal de handremkabel langzaam ontdooien.

 

Heb je last van een bevroren handrem? Ga hier absoluut niet alsnog mee rijden!

 

 

 

– Door Handige-Weetjes

 

<– Terug naar Algemeen

Comments are closed.