Gratis backlinks krijgen

Manieren om gratis backlinks te krijgen

 

Gratis backlinks krijgen

Gratis backlinks krijgen naar jouw website kan af en toe best lastig zijn, maar er zijn diverse manieren om dit te doen. Backlinks zijn links vanaf een andere website die naar jouw website linken. Backlinks (linkbuilding) zijn van cruciaal belang voor de Search Engine Optimization (SEO) van jouw website, oftewel hoe hoog jouw website in de zoekmachine resultaten komt. Het makkelijkste is om backlinks te kopen en dit wordt dan ook veelvuldig gedaan. Als je hier geen geld aan op wilt maken is het verkrijgen van kwalitatief goede gratis backlinks (en die zijn er) een mooie oplossing. Met deze reden heeft handige weetjes een lijst opgesteld met meerdere manieren hoe jij aan gratis backlinks kunt komen voor jouw website.

Gratis backlinks krijgen op forums

Dit is de makkelijkste manier om gratis een link naar jouw website te krijgen. Er zijn honderden Nederlandse forums over de meest uiteenlopende onderwerpen actief op het internet en de kans is groot dat er bij de forums een topic bestaat dat gerelateerd is aan jouw website. Je kunt deze topics vinden door met jouw gewenste keyword te zoeken in Google, de kans is groot dat je meerdere relevante forums tegen komt. Ook kan je gerelateerde keywords zoeken met daarachter ‘forum’ er bij te zetten. 

Als je eenmaal een relevant forum hebt gevonden, spam deze dan niet direct onder met links naar jouw website, dit zal namelijk meer slecht dan goed doen. Backlinks krijgen door middel van een forum moet je subtiel aanpakken. Creëer een reden waarom jij een link zou moeten plaatsen naar deze website, wees creatief en denk vanuit de lezer. Als je dit verkeerd aanpakt is de kans groot dat de mods op het forum jou als spammer zien en je een IP-ban krijgt opgelegd. Als je de goede topics op forums kunt vinden, kan dit voor een aantal sterke gratis backlinks zorgen naar jouw website. 

Gratis backlinks krijgen met linkpagina’s

Een linkpagina, ook wel bekend als webindex, of webportaal, zijn websites die zijn ingericht om door middel van hyperlinks te verwijzen naar andere websites. Het is dus eigenlijk een soort catalogus van het internet. Deze linkpagina’s zijn vaak in de vorm van een boomstructuur gemaakt, zo bestaat iedere linkpagina weer uit honderden dochter pagina’s waar weer meerdere subonderwerpen staan. Er bestaat een grote kans dat er een dochterpagina bestaat die relevant is voor jouw website. Je kunt dan contact opnemen met de eigenaar van deze dochterpagina met het verzoek om een backlink naar jouw website te plaatsen. Om het voor jou iets makkelijker te maken staan in onderstaande tabel enkele grote linkpagina’s met de bijbehorende pagerank.

Linkpagina Pagerank
www.startpagina.nl 6
www.startpagina.be 5
www.opzijnbest.nl 5
www.2link.be 5
www.goedbegin.nl 4
www.jouwpagina.nl 4
www.start.be 4
www.ikhebje.nl 4
www.boogo.nl 4
www.startpagina.net 4

Dit zijn één van de sterkste linkpagina’s in Nederland en België. De kans is groot dat er op één van deze websites een dochterpagina bestaat die aansluit bij het onderwerp van jouw website. Om deze dochterpagina te vinden, moet je in een zoekmachine jouw keywords zoeken met daarachter de naam van een linkpagina. Een voorbeeldje: we willen voor deze website een backlink krijgen op een linkpagina. We zoeken dan met Google naar: “weetjes goedbegin” en de dochterpagina komt bovenaan bij de zoekresultaten. Bij iedere linkpagina is het echter anders om de backlink te plaatsen, vaak is het geval dat je contact moet zoeken met de persoon die de dochterpagina beheert. Zoek daarom naar de optie om contact op te nemen met de beheerder en stuur in een mailtje waarom jouw link op zijn dochterpagina moet komen te staan.

Gratis backlinks krijgen met webdirectories

Een webdirectory is een website die links van allerlei websites categoriseert en deze vervolgens weer onderverdeelt in subcategorieën. Het lijkt dus enorm op een linkpagina, maar een directorie maakt geen gebruik van dochterpagina’s en wordt dus in het geheel door alleen de webmasters onderhouden. Ook hier zijn er honderden directories met een hoge pagerank waar jij gratis een backlink kunt laten plaatsen. Helaas valt het aantal Nederlandse directories tegen en zijn er vooral Engels directories op het internet beschikbaar. Een goed voorbeeld is dmoz.org met een pagerank van 7, dit is werkelijk uniek. Deze website is Engels, maar heeft een deel speciaal ingericht voor Nederlandse websites om een gratis backlinks te plaatsen. Als je een backlink wilt plaatsen op een webdirectory is het van belang dat je dit in de juiste categorie doet, let hier dus goed op! In de onderstaande lijst staan enkele Nederlandse webdirectories waar jij een gratis backlink kunt krijgen. Let er echter wel op dat je bij een hoop van deze directories een backlink naar hun website moet plaatsen.

Webdirectorie Pagerank
www.reddit.com 8
www.dmoz.org 7
www.hobi.nl 5
www.linktoevoegen.nl 4
www.linkexplorer.nl 4
www.jouwlinktoevoegen.nl 4
www.twimbo.nl 4
www.freedirectory.be 3
www.waarzo.nl 3
www.krissy.be 3

Dit zijn dus de webdirectories waarbij het gratis is om je website bij aan te melden. Helaas is het plaatsen van een backlink naar deze website vaak noodzakelijk waardoor de zoekmachines over het algemeen minder waarde aan de verwijzing hechten. Naast deze gratis backlinks zijn er ook veel directories waarbij je eenmalig of periodiek een betaling moet doen om een backlink naar jouw website te plaatsen. Een leuk voorbeeldje hiervan is de directorie van Yahoo, deze heeft een pagerank van 9, maar je betaalt er wel 300 dollar per jaar voor! Als jij hebt budget hebt om backlinks te kopen is dat in sommige gevallen zeker een slimme investering!

Gratis backlinks krijgen met artikelmarketing

Een andere manier om gratis backlinks te krijgen is door gratis een artikel te plaatsen op artikelwebsites. Deze artikelen schrijf je veelal zelf waarna je ze vervolgens gratis op één van de artikelwebsites kunt plaatsen. Het idee is dat je een artikel schrijft over een onderwerp dat verwant is aan jouw website waarbij je er één of twee backlinks in verwerkt. Schrijf het artikel informatief is vaak de eis en geef de bezoeker een reden om op de hyperlink te klikken. Deze artikelen schrijf je waarschijnlijk zelf, maar je kan er ook voor kiezen om deze uit te besteden. Deze manier van gratis backlinks krijgen is relatief tijdrovend, maar heeft meer waarde in de ogen van de zoekmachines. Dit hele idee heet artikelmarketing en heeft een stijgende lijn in populariteit. Er zijn veel artikelwebsites die een eenmalig bedrag vragen om jouw artikel te plaatsen, maar er zijn er ook een hoop die het gratis doen. In de onderstaande lijst zie je wat voorbeelden van artikelwebsites die kunt gebruiken om een gratis backlink van te krijgen. 

Webdirectorie Pagerank
www.demooisteplek.nl 4
www.supertips.nl 4
www.bisk.nl 4
www.artikelen.info 4
www.artikelpost.nl 3
www.edublogger.nl 3
www.2mpress.nl 3
www.artikelwebsites.nl 3
www.mediarelease.nl 2
www.artikelplaatsen.net 2

Helaas is het bij enkele van deze artikelwebsites verplicht dat je ook een backlink naar hun website plaatst.

Gratis backlinks krijgen met Social media

Een andere en steeds belangrijker wordende manier om backlinks te krijgen zijn de social media websites. Ten eerste kan je zelf pagina’s maken die volgers op de hoogte houden van ontwikkelingen op jouw website. Hierdoor creëer je dus niet alleen een backlink, maar ook meer traffic. Websites waar je aan kunt denken om dit te doen zijn de standaard bekende social media sites als Facebook, Twitter, Pinterest en Google plus. Link met jouw account naar verschillende pagina’s van jouw website om gratis backlinks te krijgen. Probeer ook zoveel mogelijk gebruikers en andere pagina’s naar jouw websites te linken. 

Belangrijke tip: zoekmachines als Google hechten steeds meer waarde aan sociale verwijzingen, denk hierbij aan het aantal likes dat een Facebookpagina heeft of hoeveel volgers je Twitter account heeft. Probeer dus ook actief te zijn op deze mediums om gratis backlinks en traffic naar je website te krijgen.

Linkruilen met andere websites

Iedere website eigenaar is geïnteresseerd in meer backlinks naar zijn of haar website, neem daarom contact op met websites die gerelateerd zijn aan jouw website. Stuur een e-mailtje met een beschrijving van jouw website en waarom het volgens jou een goed idee is dat jullie linkpartners van elkaar worden. Als je dit slim aanpakt kan het voor een hoop gratis backlinks zorgen die bijdragen aan de totale linkbuilding van jouw website. Ook met deze manier kan je creatief zijn, misschien kan je een andere tegenprestatie leveren voor een link naar jouw site. Als je bijvoorbeeld veel Facebook likes hebt, kan je een vermelding maken op jouw Facebook pagina aanbieden. Denk bij het linkruilen met andere websites eraan dat de website ook affiniteit heeft met die van jou, zoek dus niet naar websites die een totaal ander onderwerp hebben

ABC linkruilOm de backlink effectiever te maken is het verstandig om een ABC-linkruil toe te passen. Dit betekent dat er drie websites benodigd zijn die links plaatsen. Bijvoorbeeld: jouw website is A en iemand die je benadert hebt heeft websites B en C. Jij linkt dan met website A naar website B en website C linkt naar website A. Hierdoor linken de twee websites niet rechtstreeks naar elkaar waardoor de geplaatste backlink naar jouw website en andersom effectiever is en meer waarde krijgt. Deze manier van linkruil is dan natuurlijk ook alleen maar mogelijk als jij of de andere partij in het bezit is van meer dan één website.

Reageren op blogs

Dit is de laatste manier die wordt besproken hoe jij meer gratis backlinks kunt krijgen naar je website. Reageren met een waardevolle reactie op blogs kan een mooie toevoeging zijn van je linkbuilding. Een groot nadeel is echter dat veel blogs een ‘no follow’ code hebben op de reacties van hun pagina. Dit betekent dat de geplaatste links niet worden opgenomen door de zoekmachines, dit is om spam te voorkomen. Dit is dan ook niet één van de beste manieren om meer gratis backlinks te krijgen, maar het is een manier en daarom verdient het een vermelding op deze pagina.

– Door: Handige-Weetjes

 

Comments are closed.